En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde. Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum, och är associerad med fastlagen innan påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen Semlan tillkom sannolikt någon gång i början på 1200-talet.
Den första nordeuropeiska avbildningen av en semla finns på en kyrkmålning i Danmark daterad till 1250. Den moderna semlan med vetebulle, mandelmassa och grädde skapades i slutet på 1800-talet. Kring 1850-talet började man lägga i mandelmassan i semlan och på slutet av 1800-talet tillkom även grädde i semlan vid servering.[8] Enligt sägen började man äta semlan med grädde och mandelmassa för att komma runt fastabestämmelserna som bara inkluderade bröd. Mer sannolikt är däremot att semlan började ätas som bakelse.
Det blev populärt för kaféer att sälja semlan utan mjölk och med kaffe till, i slutet på 1800-tale

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*